Når det kommer til indretning af en bolig, er det ikke unormalt at komme til at undervurdere betydningen af lamper og lys. Dette er dog virkelig vigtigt, særligt på vores breddegrader. Lys kan ændre rum, både æstetisk og funktionelt, og er desuden vigtigt for vores ve og vel. De mørke, nordiske vintre er lange og kan have stor påvirkning på vores generelle humør. Ordentligt indendørs lys kan hjælpe os igennem disse vintre og gøre vores boliger mere behagelige at opholde sig i. Her følger en række tips til bedre belysning.
Bland lystyper og retninger
En grundlæggende regel når det kommer til forbedring af indendørs belysning, er at sørge for at blande lystyper. Særlig centralt er det at blande rum- og arbejdslys. Der skal gerne være mulighed for at lyse hele rummet op. Afhængigt af rummets størrelse og form, kan dette klares med en eller flere lamper. Ofte vil dette være lamper der enten hænger fra eller sidder i loftet.
Disse giver dog ikke særligt fokuseret lys. Derfor er det godt også at have arbejdslys. Dette kan for eksempel være læselamper ved en lænestol eller et skrivebord i stuen, eller decideret arbejdslys over køkkenbordet. Derudover er det en fordel også at tænke over hvilken vej lyset peger. Er alle lamperne rettet nedad risikerer man, at rummet føles mørkt og mindre end hvis der er variation i lysretningerne. For eksempel kan en lampe rettes mod en væg og udnytte genskæret fra denne til at give en mere blød oplysning af rummet.
Skab rum i rummet
Ligesom det er værd at overveje forskellige lystyper, kan det give meget at tænke i forskellige rum i rummet. Dette gør mange allerede med møbler – sofa og sofabord skaber for eksempel ét rum i stuen, mens spisebordet skaber et andet – men dette kan med fordel overføres til lamper og lys. Særligt i multifunktionelle rum som et køkkenalrum kan dette give meget.
Et godt sted at starte, er de førnævnte møbelgrupperinger. Har du som i eksemplet fra før en kombineret spise- og sofastue er det vigtigt, at disse rum i rummet har separat lys. Der skal altså helst være lamper til begge rum og disse skal kunne tændes og slukkes uafhængigt af hinanden. På den måde tænker du møblement og lys sammen.
Gør dit lys smart
En af de seneste udviklinger når det kommer til boliglys er smart-light. Smart-light dækker over en række produkter, der dog alle har det tilfælles, at de kan styres via din smartphone. Det nok mest udbredte eksempel på dette er såkaldte smart-bulbs eller smart-pærer. Dette er pærer der erstatter klassisk lyspærer og kan styres fra mobilen – ofte via en hub der kobles til ens router.
Udover det blærede i at kunne styre lyset fra din telefon er der også mere fornuftige fordele. Mange smart-pærer kan variere deres lys både i styrke og farve. Dermed kan du indstille lyset til at vække dig op om morgenen med mere koldt lys, og skrue ned om aftenen til svagere og mere varmt lys. Dette kan hjælpe dig med at bevare en god døgnrytme året rundt.
Lys er andet end lamper
En sidste ting der er værd at nævne når det kommer til lyset i din bolig er, at lys ikke kun handler om lamper. Ting som materialer og farver i resten af din indretning har stort set ligeså meget at skulle sige, og bør tænkes med når du skal vælge lamper. Har du mange mørke møbler vil det typisk kræve mere lys at få oplyst din bolig, mens hvide vægge kan trække i den anden retning. Vær også opmærksom på at meget blanke materialer kan give meget genskind, noget der både kan være en fordel og en ulempe.