Før du bygger

Vi vil først se på fire gode tips til nybyggere der drejer sig om processen op til du skal bygge.

Overvej dine behov

Første gode tip til nybyggere, og det første du overhovedet bør gøre i byggeprocessen, er nøje at overveje dine behov i boligen. En bolig er selvfølgelig en æstetisk ting og den skal da gerne både se godt ud og være hyggelig, men først og fremmest er en bolig en funktionel ting. Den skal kort sagt kunne en række ting, og det er vigtigt at disse ting fungerer.

Det er også vigtigt, at du tænker realistisk når du overvejer dine behov. Du opererer højst sandsynligt ikke med et uendeligt budget, så prioriteringer skal nok til. En god måde at organisere dine behov er at opdele dem i ”need to have” og ”nice to have”. Altså hvad er et behov du på ingen måde kan gå på kompromis med, og hvad kunne være lækkert, men kan også undværes.

Et klassisk eksempel kunne være om du skal have et ekstra badeværelse. Der er ingen tvivl om at dette er lækkert, men er det strengt taget nødvendigt? For nogle, særligt store familier, vil det være nødvendigt, men måske du og din familie kan klare jer uden. Desuden giver du med et ekstra bad muligvis afkald på noget vigtigere som et gæsteværelse, vigtigt hvis I ofte har gæster.

Typehus eller arkitekttegnet

Når du er nybygger, er der overordnet set to veje at gå: du kan vælge et såkaldt typehus eller få tegnet et hus selv hos en arkitekt. Et typehus vil sige, at du hyrer et firma til at stå for alt i processen. Her kan du vælge mellem forskellige hustyper der er tegnet på forhånd. ´

Du udvælger det der passer til dig, og så bygger firmaet det og står desuden typisk også for at få alle de rigtige tilladelser og så videre. Et arkitekttegnet hus er en smule anderledes. Processen her kan variere mere, men typisk får du tegnet et hus helt efter dine præferencer hos en arkitekt, der herefter samler tilbud på projektet hos entreprenørfirmaer. Disse bygger så dit hus for dig. 

Der er klare fordele og ulemper ved begge disse løsninger, som er værd at overveje. Fordelen ved et typehus er, at du kun skal have kontakt med et firma, og dermed får en pakkeløsning, hvor du ikke skal spekulere over andet end at vælge huset. Desuden er en sådan løsning typisk, men ikke nødvendigvis, billigere end et arkitekttegnet hus. 

Fordelen ved et arkitekttegnet hus er, at du kan få det helt som du vil have det. Selvom typehusfirmaer giver dig diverse muligheder, kan du ikke få præcis det du vil have. Desuden får du et unikt hus, der også ofte kan have en højere videresalgsværdi. Prisen er så at det kræver mere arbejde fra din side, og at det typisk vil være en dyrere løsning.

Regelsæt

Uanset hvilken vej du vælger at gå, er det en god ide at den kontrakt du tegner med firma eller håndværkere, tager udgangspunkt i et af to regelsæt for byggeri. Afhængigt af hvilken vej du går, findes der to hovedtyper, som med fordel kan bruges.

Vælger du at få lavet et typehus er et såkaldt ABT 93 regelsæt (Almindelige betingelser for arbejder og leverancer ved totalentreprise af 1993) en god vej at gå. Her indgår du kontrakt med ét firma, typisk typehusfirmaet, og de står for stort set alt.

Er det den arkitekttegnede vej du vil gå, er et AB 92 regelsæt (Almindelige betingelser for arbejder og leverancer ved bygge- og anlægsopgaver af 1992) en god løsning. Her indgår du kontrakt med én håndværker, for eksempel tømreren, der påtager sig ansvaret for byggeledelsen, og så indgår han kontrakter med de andre håndværkere der behøves – VVS, murer og så videre.

Tænk fremtiden med

Når du er i processen med at udvælge hvad du vil have, uanset om det så er typehus eller et arkitekttegnet, er det vigtigt at du tænker langsigtet og ud i fremtiden – både din og husets. Din fremtid kan handle om at overveje om dine behov vil ændre sig i den tid du bor i huset. 

Som nybygger er der nok god chance for at du enten har børn, eller planlægger at have dem. Man kan selvfølgelig aldrig vide præcist hvor mange børn man ønsker, men overvej det. For pladsmangel kan hurtigt blive en ting, og måske vil du sørge for at børnene har hvert deres værelse. 

I den anden ende bør du også overveje hvordan huset er at bo i, når børnene engang flytter hjemmefra. Kan børneværelse have en anden funktion? Kan to af dem eventuelt slås sammen så du får et større værelse på et tidspunkt? Disse ting er værd at overveje.

Også husets fremtid bør overvejes. Dette gælder særligt hvis du får arkitekttegnet dit hus. Er det du har brug for noget der generelt er eftertragtet. Ellers kan det blive svært at videresælge, hvis du ønsker det på et tidspunkt. Det kan være svært at forudsige boligtrends, men hav det alligevel med i overvejelserne.

Mens du bygger

Vi vil nu se på to tips der mere gør sig gældende under, og muligvis efter, byggeprocessen.

Ikke romantisér

Ethvert nybyg starter som regel med en drøm. Denne drøm kan også gå i opfyldelse, men det kan det kun hvis du under byggeprocessen lægger den til side og bliver en mere hård realist. Du må så vidt muligt undgå at romantisere din byggedrøm, for sandheden er, at næsten ingen byggeprojekter går præcis som man havde forestillet sig. 

Dette må du være klar på. Du skal selvfølgelig stille krav til dem der bygger for dig, men vær også realistiske i dine krav. Og vær klar på, at der vil opstå uforudsete problemer. Det er vigtigt at du tager disse i strakt arm, og ikke lader dig gå for meget på af dem. For lader du problemerne fylde kan du hurtigt miste overblikket og så er det byggedrømmen bliver et mareridt.

Uvildig byggeteknisk rådgiver

Som nybygger er der en god chance for, at du aldrig har stået med et sådant projekt før. Hvad mere er, så har du nok heller ikke den store byggeerfaring. Hvis du vil have en ekstra sikkerhed om at arbejdet går som det skal, kan du med fordel hyre en såkaldt uvildig byggeteknisk rådgiver.

Denne rådgiver vil være en der ikke har noget med det firma eller håndværker som står for byggeriet. Du hyrer ham sådan set til at holde øje med, at alt går som det skal. Dette kan gøres på mange måder. Måske kommer han ofte, eller måske tjekker han bare byggeriet en enkelt eller to gange. Med en sådan rådgiver, kan du have en der kan holde håndværkere eller firmaet i ørene og sørge for at arbejdet bliver gjort ordentligt, men samtidig ikke stille urealistiske krav. Du får som nybygger også ro og fred, og kan vide at arbejdet skrider frem ordentligt og til tiden.