At stå for indretningen af et teenageværelse er en helt anden opgave en at stå for indretning af et børneværelse. Det kan være en udfordring for nogle forældre at skulle omstille sig til denne nye opgave, ligesom det kan være svært at vænne sig til så mange ændringer i en teenagers liv. 

Er du en forælder der står med en teenager der trænger til ny indretning på sit værelse, der bedre matcher deres teenageliv nu, så bør du læse med her. I denne guide til indretning af teenageværelse vil vi nemlig se på generelle regler for et godt teenageværelse, samt nogle specifikke forslag til hvad der kan være på et teenageværelse.

Placering af værelset

Det første spørgsmål at stille er hvor teenageværelset skal ligge. Hvis du allerede har bestemt dette, kan du eventuelt springe dette afsnit over, men det bør siges, at det er værd at overveje at et andet værelse til teenageren end denne havde som barn. 

Teenagetiden kommer nemlig med helt nye prioriteter, og en af disse er øget privatliv. Dette har stor betydning for placeringen af teenageværelset. Hvis det er muligt, er det meget smart at placere værelset i et rum der ligger lidt isoleret fra resten af huset. Har du for eksempel et kælderværelse der er egnet til beboelse, er dette et godt sted. 

Ellers bare et rum der måske ikke ligger i lige forlængelse af resten af soveværelserne i huset. En sådan placering vil både komme forældre og teenager til gode, da teenagetiden også byder på mange sene aftener, som forældre måske gerne vil undgå at dele væg med.

Plads til gæster

Selvom teenageværelset gerne skal have en privat placering betyder det ikke, at det er et asocialt værelse – tværtimod. Teenagetiden er ofte præget af et øget socialt samvær, særligt hos teenagepiger. Dette skal der også helst være plads til på teenageværelset, så teenageren kan invitere venner ”hjem til sig”. 

Derfor er det smart at have ekstra siddepladser. Hvis der er plads på værelset, er en sofa en genial mulighed. Med tilhørende sofabord kan teenageren virkelig invitere til hygge. Hvis der ikke helt er plads til en sofa, kan en pladsbesparende løsning være sammenklappelige café-stole samt et lille café-bord til. 

Der skal også gerne være plads til overnatning på værelset. Dette kan løses på forskellig vis. Den oplagte mulighed er at købe en lidt større seng til teenageren. På denne måde kan sengen også følge led voksealderen. Der behøver ikke være snak om en decideret dobbeltseng, men en 120 cm bred eller måske ligefrem 140 cm bred seng, vil gøre det godt. Alternativt kan teenageren have en ekstra madras under sengen. Det skal bare helst være nemt at have venner på besøg til overnatning.

Alsidig og langsigtet indretning

Teenagere ændrer sig meget i løbet af teenagetiden. Der vil komme mange forskellige interesser og forskellige hobbyer. Dette er også værd at tage højde for i indretningen og have en alsidig grundindretning der kan passe i flere ”teenage-faser”. Mange møbler kan passe ind i flere sammenhænge, og kan blive et slags skellet som teenageren så fylder kød på med sine interesser. 

Et godt bud er et godt, lidt neutralt, skab gerne med låger. På den måde kan det altid fyldes op med det teenageren ikke gider have fremme. Desuden kan lågerne dekoreres med plakater og billeder og lignende. Også en god, og igen neutral, seng er en smart investering. Så kan sengetøj og dekorative puder altid skiftes ud.

Vise sig selv frem

Teenagetiden er som sagt en tid med mange forandringer. Det er tiden hvor man afprøver forskellige identiteter og finder sig selv i en blanding af dem. Dette skal der også være plads til på teenageværelset. Dette er på en måde den anden side af det foregående afsnit. Her gælder det om at gøre plads til meget udskiftning.

En god ide der gør det nemt for teenageren at ændre sit værelse uden at skulle ændre hele indretningen, er at lave en væg, eller en del af en væg, med en række hylder til udstilling. Her kan der så stå forskellige ting igennem teenageårene. Alt fra hestebilleder til sko-samlingen og måske videre til bøger med poesi.

Smart organisering med opslagstavle

En anden måde at løse det førnævnte problem, er ved at købe en lækker, stor opslagstavle. Der sker meget i en teenagers liv, og en opslagstavle, særligt en der kan skrives på, er en fed måde at holde sig organiseret på og samtidig kunne skifte indretningen nemt.

På den måde kan teenageren skrive reminders til sig selv, to-do lister og hænge vigtige papirer, billetter, invitationer og andet, op. Samtidig kan der nemt komme nye plakater, billeder og lignende. Fordelen er igen, at de også er utroligt nemme at tage ned igen, hvis der pludselig er andre interesser der skal repræsenteres. 

Godt og brugbart skrivebord

En anden ting der kendetegner teenagelivet, er øget hjemmearbejde og lektier. Først i de store klasser i folkeskolen, og senere hen på gymnasiet, handelsskolen eller en tredje uddannelse. Dette betyder særligt meget skrive- og læsearbejde, hvilket gerne kræver et godt skrivebord. Ellers ender de fleste teenagere bare med at lave lektier i seng, noget der ikke er ideelt.

Et godt skrivebord er først og fremmest et skrivebord med god plads. Der skal gerne være plads til både computer, bøger og eventuelle notehæfter. Der må også meget gerne være en eller flere skuffer under bordet. Her kan man have kladdepapir, skriveudstyr og andet. Vælg igen et lidt neutralt skrivebord, og gerne et i god kvalitet, da det hurtigt kan følge teenageren hele livet.

Inddrag teenageren

Sidste tip når det kommer til indretning af teenageværelse er, at det er super vigtigt at inddrage teenageren i indretningsprocessen. Det er selvfølgeligt forskelligt hvor meget initiativ forskellige teenagere laver. Der er ofte også lidt en kønsforskel, hvor piger vil have mere at sige end drenge. Men uanset hvad, er det vigtigt at inddrage i processen.

Har du en teenager der er meget lidt interesseret, så prøv at tænke over hvilke områder der potentielt kunne interessere dem. For eksempel kunne en rigtig fodboldgal teenager måske blive interesseret i tøj opbevaring, hvis du spørger ind til hvordan fodboldudstyret skal opbevares. For eksempel kunne fodboldstøvlerne stå fremme så alle kan se dem, eller måske skal yndlingstrøjen op at hænge.I den anden ende kan det være du har at gøre med en teenager, der har en holdning til alt. Dette kan særligt være svært hvis nogle ting går imod hvad du tænker. Her kan det være smart at trække sig lidt tilbage, og mere blive en ”ekspert” de kan trække på. Insister særligt på praktiske ting, de ikke nødvendigvis selv overvejer. Dette kunne for eksempel være at insistere på, at der er en vasketøjskurv på værelset. Dermed for du indflydelse på indretningen af teenageværelset, men giver også plads.