Ukrudt er for enhver boligejer et mere eller mindre konstant problem. Det er stort set umuligt at slippe af med i længere tid ad gangen, så kampen stopper ikke helt. Ukrudt kan også komme en række forskellige steder, men få steder ser det værre ud end når du har ukrudt imellem fliser.
Hvor ukrudt andre steder kan gå lidt i ét med den generelle beplantning, skiller de sig ret skarpt ud, når der er tale om ukrudt imellem fliser. Ukrudtet spirer op, og mod de pæne fliser, er det svært at overse. Døjer du med denne type ukrudt så følg med her, når vi giver dig den komplette guide til ukrudt imellem fliser.
Skadeligt eller grimt?
Første skridt i kampen mod ukrudt er at forstå hvorfor det egentlig er problematisk. Det er her vigtigt at sige, at ukrudt for det meste ikke er forfærdelig farligt for fliserne. For det meste vokser ukrudt omkring fliser og vil sjældent gøre skade.
Dette er ikke ensbetydende med, at det ikke er et problem. Ukrudt kan være en stor skade for indtrykket af boligen. Velholdte fliser mister meget af deres skønhed hvis der vokser ukrudt imellem dem, og det er helt fint at sørge for at modarbejde dette.
At holde ukrudtet nede handler desuden om at sikre det ikke spreder sig. De mulige, men sjældne, gange ukrudt kan skade fliser er typisk hvis der er meget af det. Derfor er det også vigtigt, ikke blot at fjerne synligt ukrudt, men så vidt muligt at rykke det op med rødderne, så det ikke spreder sig.
Forebyggelse
Når vi nu har forstået problematikken omkring ukrudt, vil vi se på hvordan du kan bekæmpe det. Dette vil vi dele op i to: hvordan du kan forebygge når du skal lægge fliser og hvordan du fjerner ukrudt når det er kommet. Først forebyggelse.
Ukrudtsdug
En af de mest effektive midler til forebyggelse af ukrudt, er at lægge en såkaldt ukrudtsdug under fliserne inden de bliver lagt. Dette er en dug der ligger som et uigennemtrængeligt, heldækkende lag under dine fliser, og forhindrer ukrudt i at spire op imellem dem.
Denne dug er dog ikke en fuldstændig, komplet sikring mod ukrudt. Der kan stadig komme frø ned imellem fliserne og her kan ukrudtet så vokse frem. På trods af dette, er der ingen tvivl om, at en ukrudtsdug virkelig vil medføre mærkbart mindre ukrudt imellem dine fliser, og det er dermed en af de bedste langtidssikringer mod ukrudt.
Mindre sten, mindre ukrudt
En anden løsning, der måske ikke er for alle, er at overveje mindre fliser. Det kan virke mærkeligt at størrelsen på fliser kan have noget med dette at gøre, men der er en klar fordel ved mindre fliser. Eller rettere så kan man sige, at jo større fliser, jo større ukrudt.
Store fliser gør nemlig sådan, at ukrudtet kan nå at vokse sig stort inden du opdager det. Ved mindre fliser vil du relativt hurtigt opdage ukrudtet og så få det fjernet. Dermed har det sværere ved at sprede sig, så størrelsen på fliserne er altså ikke irrelevant.
Flisestørrelser handler dog også om andet end ukrudt, og det er op til dig at vurdere hvor vigtigt dette punkt er. Måske vil du gerne have store, flotte fliser, og så skal du bare gøre det. Men vær dog opmærksom på, at større fliser kan betyde mere arbejde med ukrudt.
Fjernelse
Uanset hvor godt du forebygger og garderer dig mod ukrudt, er det næsten uundgåeligt at det vil spire frem. Men hvad går du så i den situation? Vi vil nu se på en række metoder til fjernelse af ukrudt, og både se på fordele og ulemper ved hver metode.
Manuel fjernelse
Den helt basic fjernelsesmetode når det kommer til ukrudt, er bare at trække i arbejdstøjet og fjerne det. Dette kan ske med håndkraft eller med forskellige redskaber. Håndkraft er selvfølgelig det mest tidskrævende og bøvlede, men til gengæld kan du også ofte komme helt til bunds.
Modsat de fleste redskaber kan du nemlig med håndkraft ofte rykke ukrudt op med rødderne og dermed i højere grad forhindre at det kommer tilbage. Dette kræver dog, at du er grundig og får hele ukrudtsplanten op, og ikke bare river den synlige top af. Redskaber har dog også deres berettigelse.
Har du lidt mellemrum mellem fliserne, kan redskaber ofte komme godt ned, og egentlig få hele eller i hvert fald det meste af ukrudtsplanten med. Her kommer det altså i høj grad an på hvilke fliser du har og hvordan de er lagt. Er du i tvivl om hvilket redskab der passer, så tag et billede af fliserne og spørg til råds i et byggemarked.
Ukrudtsbrænder
En særlig type redskab der er blevet mere og mere populær, er en ukrudtsbrænder. En ukrudtsbrænder er en gasbrænder der ret simpelt brænder ukrudtet af. Den er utrolig effektiv, da flammen kan komme godt ned og egentlig dræbe hele ukrudtsplanten.
Ukrudtsbrændere er desuden utroligt enkle at benytte og kan bruges næsten uanset hvilke fliser du har og hvordan de er lagt. Den gør det meget nemmere at holde ukrudtet væk, og så uden at du skal bukke dig ned. De fleste ukrudtsbrændere kan nemlig betjenes stående, så du bare kan gå rundt og brænde ukrudtet af.
En anden stor fordel med ukrudtsbrænderen er, at den ikke bruger kemikalier for at slippe af med ukrudtet. I næste afsnit skal vi se på ukrudtsmiddel og hvorfor det kan være en mindre god løsning, men for nu er det værd at hæfte sig ved, at ukrudtsbrænderen ikke har disse problemer.
Ukrudtsmiddel og højtrykspuler
To andre redskaber der også ofte bruges mod ukrudt, er ukrudtsmidler og en højtrykspuler. Ligesom ukrudtsbrænderen udmærker de sig ved at være lette at betjene og effektive. Dog har de flere problemer end ukrudtsbrænderen, og det er værd at se på disse inden du kaster dig over disse fjernelsesmetoder.
Ukrudtsmidler, er nok mest åbenlyst problemmæssigt. Dette er giftstoffer, og er i store mængder meget sundhedsskadelige. Foruden forurening af grundvand, kan disse midler også skade din egen have. Det er nemlig svært at sikre at de kun rammer ukrudtsplanter uden at ramme andre. Vil du alligevel bruge det, er det enormt vigtigt at overholde de doser, der er angivet på produktet.En højtrykspuler er også problematisk, men dette har mere specifikt med dine fliser at gøre. Når du har ukrudt imellem fliser, kan en højtrykspuler fjerne dette, men sjældent uden også at skade fliserne. Vil du have dine fliser renset på denne måde, bør det være med en såkaldt fliserenser, der er en højtrykspuler der vinkler vandet, og dermed skåner dine fliser.