Ægte tæpper er for mange noget der klinger med luksus og det lidt ekstra i forhold til boligindretning – og det er det på sin vis også. Ægte tæpper er en fantastisk ting at have i sit hus, og giver bare så meget mere end de masseproducerede tæpper kan give i forhold til både udseende, charme og historie.

Alt dette til trods kan det for mange virke lidt uoverskueligt, måske endda lidt nervepirrende at skulle købe ægte tæpper. Meget af dette kommer typisk fra manglende viden om tæpper og en mangel på et sted at starte. Kan du nikke genkendende til denne beskrivelse, eller vil du bare have lidt info om hvordan du får mest ud af ægte tæpper i din boligindretning, så følg med her når vi giver 5 gode råd til ægte tæpper.

Giv farve og tekstur

Når det kommer til at bruge ægte tæpper i din indretning, er det smart at overveje hvad de kan bidrage med i denne sammenhæng. Som nævnt vil der altid være en grad af prestige i et lækkert, ægte tæppe, men der er også en masse design- og stilmæssige fordele ved at inkludere tæpper i boligen. 

En af de største fordele er, at tæpper på en meget naturlig måde giver farve, mønstre og teksturer til et rum. Ægte tæpper er typisk meget farverige og med flotte mønstre, men grundet deres naturlige materialer og fremstillingsmetoder er de farver og mønstre tæpperne bidrager med typisk mere naturlige end så meget andet du kan få.

Skab rum i rummet

En anden funktion tæpper er oplagte til, er til at skabe mindre rum i rummet. Når du har et større rum, for eksempel din stue, bør du sørge for at de forskellige dele af stuen, for eksempel spisestue og sofa område, er delt klart, visuelt op. På den måde kan man føle en bedre sammenhæng i rummet og se de forskellige områder hver for sig.

Dette er tæpper virkelig gode til, da de skaber en ret klar afmærkning. Helt oplagt er det for eksempel at have et tæppe under sofabordet og sofaområdet. Dette vil typisk binde hele området bedre sammen. Visse tæpper, særligt dem der er lette at rengøre, kan også bruges under spisebordet for samme effekt.

Vælg forskellige tæpper til forskellige rum

En god ting at have med in mente er, at nogle tæpper altid vil passer bedre til visse rum end andre. For eksempel skal du have et ret slidstærkt tæppe, hvis du vil have et tæppe i entreen. Til køkkenet er slidstyrke også en fordel, men her er det om noget endnu vigtigere at tæppet relativt nemt kan rystes.

Mindre ”praktiske” tæpper, altså tæpper der er mindre slidstærke og knap så lette at rengøre, vil typisk passe bedre ind i soveværelset eller en tv-stue. Det er dog ikke kun praktiske overvejelser. Der er stor forskel på hvor varme og bløde tæpper er. Et dejligt varmt tæppe vil typisk også passe ret godt til soveværelset eller en hyggekrog.

Sådan plejer du dine tæpper

En bekymring mange nok kan have i forhold til ægte tæpper, særligt dem der koster en del, er pleje og at vaske det. Det er meget fint at købe et flot tæppe, men hvordan holder du det pænt? Det korte svar er, at det faktisk ikke er så svært endda.

I forhold til pleje er det vigtigste at undgå for meget støvsugning. Støvsugeren kan være hård mod tæppet, så at undgå den er ofte første skridt mod et langtidsholdbart tæppe. Ryst hellere tæppet i ny og næ, eller hæng det ud og bank det på god, gammeldags manér.

Sådan vasker du dine tæpper

Men hvad gør du så hvis uheldet er ude, og der spildes på tæppet? Det vigtigste er at gøre noget så hurtigt som muligt. Dette betyder ikke stres, men vent ikke til dagen efter. Fjern så meget som muligt med køkkenrulle eller viskestykke. Herefter bør du vaske pletten med koldt, rent vand – allerhelst danskvand. Lad dette virke og tør så tæppet. Ofte vil det være nødvendigt at gentage dette et par gange for at gøre tæppet helt rent.