Indretning i danske boliger er en ting der er i konstant forandring. Fra 70’ernes brune klinker til vor dags køkkenalrum-dominans, udviklingen af vores boligindretning kan rykke sig meget på få årtier. Men hvordan er vi nået til hvor vi er i dag? Og hvordan ser fremtiden ud?
Mindre grænse mellem offentlig og privat
Ser man på udviklingen af indretning af vore boliger over de seneste 100 år, kan man fristes til at konkludere, at der ikke er sket meget. Mange rum – soveværelse, stue, bad, køkken osv. – går igen, og bruges mere eller mindre ens i dag som for 100 år siden. Der er dog sket udviklinger, og mange boliger i dag er knap så opdelt i deres rum og disses funktioner. Det gælder helt konkret en ting som køkkenalrummet, der helt bogstaveligt har revet væggen mellem køkken og stue ned.
Men køkkenalrummet peger også på en mere generel udvikling. Boliger er nemlig gået fra at have en meget klar opdeling mellem offentlige og private rum, til at grænsen mellem disse er mere flydende. Få har i dag en ”pæn stue”, der kun bruges til at invitere gæster indenfor, og forskellen på dagligdags indgangen i bryggerset og den pæne gæsteindgang, er heller ikke altid at finde. Desuden arbejder flere og flere danskere enten helt eller delvist hjemmefra, så grænsen mellem hjem og arbejde er heller ikke så skarp som den var engang.
Øget krav om fleksibilitet
En af de trends man ser i boligindretning i dag, er et øget fokus på fleksibilitet i boligen. Dette gælder særligt hos børnefamilier, hvor man er bevidst om at børneværelser også skal have en funktion efter børnene er flyttet hjemmefra. Ting som hjemmekontor, separat tv-stue eller noget helt tredje, er ting børneværelset kan omdannes til. Også skilsmisser og nye familieformer har påvirket vores krav til boliger, og den tid hvor man kunne bygge en hel vej af de samme hustyper og sælge dem til de samme kernefamilier er nok ovre. Familier har større krav om at boligen passer til lige netop deres behov.
Fokus på sundere boliger
Vi er også blevet klogere over de seneste 100 år, og dette har spillet ind på hvad vi fokuserer på i vores boliger. Ting som ordentligt lys og indeklima stod ikke nødvendigvis på dagsordenen før, men det gør det så sandelig nu. Vinduer skal gerne kunne lukke godt med lys ind, og samtidig give mulighed for god og effektiv udluftning. Desuden er tunge tæpper og andre elementer der kan tiltrække støv ikke i lige høj kurs som tidligere. Alt i alt er der mere fokus på at vores boligindretning ikke bare er godt for vores øjne, men også er godt for resten af kroppen og vores helbred.
Lad os rykke udenfor
Vi danskere har altid været glade for at opholde os udenfor. Når man får så meget regn som vi gør, er det ikke svært at se, hvorfor man begynder at sætte ekstra pris på sol og sommer. Mange har da også indrettet boliger der forsøger at udnytte dette til det maksimale. Ting som udekøkken og forskellige former for udebad, er mere og mere udbredte. Mange terrasser bliver desuden som forlængelser af stuen i sommermånederne, hvor skellet mellem indenfor og udenfor formindskes.
Bæredygtighed og klimabevidsthed
En sidste trend der ser ud til at forme fremtidens indretning er bæredygtighed og klimavenlige løsninger. Dette gælder både investeringer i klimavenlige vinduer og øget isolering, men kan også komme til at ændre måden vi går til for eksempel haven på. Mange forkaster den gamle ide om en perfekt og trimmet have, og lader hellere dele af haven gro. Desuden har ting som dyrkning af egne grøntsager og æg fra egne høns, gjort lidt af et comeback de seneste par år.